Odyssey of the Mind

Odyssey of the Mind…Odiseea Minții. Titlul sintetizează perfect ideea concursului: lunga călătorie a minții, înțesată de aventuri și întâmplări neprevăzute. Aceasta călătorie a început în urmă cu 22 de ani, în America. Festivalul primește apoi numele de Eurofest dat fiind că se ține în fiecare an într-o țară europeană diferită. Ratonul Omer a fost ales simbolul acestui festival.  Scopul concursului este de a promova creativitatea, munca în echipă, comunicarea și depășirea barierelor rasiale.

Anul acesta peripeția a avut loc în Slovacia, mai exact în pitorescul oraș Liptovský Mikuláš. Zeci de echipe din Belarus, Germania, Rusia, Moldova, Kazakhstan, Ucraina, India, Polonia și America s-au întrunit pentru a prezenta modul ingenios de soluționare a uneia dintre cele 5 probleme anunțate încă din noiembrie. Printre acestea se număra și singura echipă din Romania de anul acesta, echipa Cloudastic! După cum cred că bănuiți, piesa noastră s-a desfășurat în Regatul Norilor, unul dintre aceștia primind sarcina de a coborî pe Pământ pentru a găsi sursa fumului ce le invada regatul. Asftel întalnește vrăjitoarele care preparau poțiunea creativității. Timp de 3 luni s-a lucrat la scenariu, decor, costume, iar într-un final am avut nenumăratele repetiții pentru jocul scenic. Însă efortul a meritat din plin, în special mândria de a ne reprezenta țara într-un concurs internațional de o asemenea anvergură. Pot spune că momentele amuzante au alternat cu cele de tensiune pentru ca la final să rămânem cu bagajul de cunoștinte acumulate pe parcursul muncii și cu clipele haioase –  spre exemplu, am reușit să îi convingem pe băieți să poarte izmene pentru ca mai apoi să nu mai putem să îi scoatem din ele.

Cealaltă probă, care se primește la sosire, ne-a pus în colaborare cu o echipă din Ucraina și una din SUA. Pe parcursul a 4 zile, refolosind din decorul și costumele fiecărei echipe, am încropit o nouă piesă la care toți membrii celor 3 echipe au contribuit. Tema și cerințele au fost diferite, bazându-se pe o  întâlnire neașteptată dintre Omer și un haiduc local, Janosik. Acesta din urmă trebuia să învețe o lecție importantă de la ratonul Omer. Prin efortul colectiv, dedicare, creativitate, amiciție și câteodată doar 4 ore de somn am produs idei cât mai trăsnite și originale, obținând locul I la categoria noastră de vârstă. În ciuda faptului că am fost singura echipă din Romania am ocupat podiumul alături de americani și ucrainieni datorită străduinței și perseverenței.

În cadrul Eurofestului, în afara prezentărilor pieselor și a probelor spontane, au loc Seara Națiunilor – când echipele fiecărei țări prezente oferă un spectacol care să le reprezinte țara – și Târgul Națiunilor – unde se vând obiecte tradiționale aduse de participanții fiecărei țări. Altă practică populară la târg este trocul. De obicei ciocolata este din plin și pe gratis *aplauze*. În ultima zi are loc nelipsita petrecere de sfârșit, mult așteptata destindere după o săptămană obositoare.

Este o experiență unică prin care veți avea ocazia de a vizita locuri în care nu vă imaginați că veți ajunge, de a cunoaște oameni deosebiți, de a interacționa cu alte culturi, de a vă etala ideile autentice și de a vă mândri cu reușitele voastre. Romania a mai luat locul I în urmă cu 2 ani la Saint Petersburg.

Corina Motofeanu

http://www.facebook.com/odyssey.romania


Înapoi la activități